Naša spletna stran uporablja piškotke, kar omogoča sledenje vaše poti po spletni strani, registracijo aktivnosti uporabnikov na tej spletni ter ocenjevanje in izboljševanje spletne strani z namenom, da je spletna stran čim bolj prijazna za uporabo. Sami lahko svoj spletni brskalnik nastavite tako, da izključite možnost dela s piškotki, ali tako, da vas opozori, kadar bodo piškotki poslani.
ECHO – odmev v prihodnost: 6. podkast Infinite Pure Solutions #Dr. Lidija Živčič: Smo na razpotju in takoj moramo napeti vse moči!

Zeleni prehod smo šele v zadnjem času začeli povezovati s pravičnostjo, saj je jasno, da če bomo trenutni poslovni model obarvali samo »na zeleno«, ne pa ga tudi zares spremenili, ta prehod potem morda ne bo povsem pravičen, je bila že v uvodu šestega podcasta 'Echo – odmev v prihodnost', ki jih je to jesen lansiralo svetovalno podjetje Infinite Pure Solutions z direktorico in voditeljico podcastov Tino Štrukelj, neposredna strokovna vodja Focus društva za sonaraven razvoj dr. Lidija Živčič, ki pravi, da je tako nujen energetski prehod, ki bo ne le »z ljudmi«, ampak »za ljudi«. Živčičeva bo sodelovala tudi na prihajajočem Slovenskem energetskem forumu, ki bo v Hiši EU v četrtek, 23. novembra 2023.

Pogovor ni šel izzivov in priložnosti na področju obnovljivih virov, jedrske energije, vloge aktivnih odjemalcev in prevečkrat pozabljeni nuji po energetski učinkovitosti, gostja pa je izpostavila tudi problem energetske revščine. »Zelo velik izziv je, da tisti, ki jim je trenutno udobno – med njimi fosilna in jedrska podjetja –, preoblikujejo sisteme, ki bodo manj monopolizirani in bolj odprti za ljudi,« je med drugim opozorila Živčičeva, ki dodaja, da pravični prehod omogoča prav spremembo sistema – tudi v luči spoznanja, da je 'najbolj zelena' tista energija, ki je ne porabimo.

Pogosto slišimo, da brez fosilne energije ne bomo imeli pasovne energije, a pozabljamo na to, da vsi odjemalci postajamo aktivni deležniki v energetskem sistemu.

Slovenija je po rabi obnovljivih virov na repu EU in ima tako še precej potenciala, a tega je treba tudi smotrno izkoristiti, pravi predstavnica Focus društva, ki ob tem kot nesmiselne ocenjuje hkratne pogovore o gradnji novega jedrskega bloka, o podaljšanju tako obstoječega jedrskega bloka kot o podaljšanju šoštanjske termoelektrarne, skratka le o »več, več, več«, ne bo denarja za potrebne nove obnovljive vire in demokratizacijo energetskega sistema. Bomo pa pri tem potrebovali tudi več vetrnic, a tudi o teh bi se morali po njenem drugače pogovarjati.

Namesto da pridemo z nekim predlogom v lokalno skupnost, stopimo v lokalno skupnost z vprašanjem, kaj si lokalna skupnost sploh želi,« je neposredna, pri čemer vnovič poudari, da bo prav to korak v smeri 'pravičnega prehoda za ljudi in z ljudmi'.

Dotaknila pa se je tudi vključevanja žensk v energetski prehod, saj so še vedno delovna mesta v večini segmentov, od sektorja obnovljivih virov do obnove stavb, večinoma ustrezna za moške, po drugi strani pa so ženske pomembne igralke, saj se pri naslavljanju energetske revščine prej angažirajo, ker so jim bližje mehkejši ukrepi, obenem pa so tudi zelo močne povezovalke in koordinatorke v skupnostih, kar je pomembno predvsem, ko gre za denimo energetske skupnosti.

Pogosto slišimo, da brez fosilne energije ne bomo imeli pasovne energije, a pozabljamo na to, da vsi odjemalci postajamo aktivni deležniki v energetskem sistemu.

Bi pa morala Slovenija, ki sicer beleži okrog 7 odstotkov, kar je približno 65 tisoč gospodinjstev oz. 100 tisoč ljudi, kot energetsko siromašnih, čimprej sprejeti akcijski načrt, ki naslavlja prav energetsko revščino in ima po mnenju Lidije Živčič »relativno dobre nastavke«.

Njen 'echo v prihodnost' je opozorilo, da smo danes na razpotju in bi morali delovati v smeri lepe slike prihodnosti, ki vključuje drugačen model razvoja in upošteva omejitve narave.

Oglejte si šesti podkast 'ECHO – odmev v prihodnost' z dr. Lidijo Živčič