Naša spletna stran uporablja piškotke, kar omogoča sledenje vaše poti po spletni strani, registracijo aktivnosti uporabnikov na tej spletni ter ocenjevanje in izboljševanje spletne strani z namenom, da je spletna stran čim bolj prijazna za uporabo. Sami lahko svoj spletni brskalnik nastavite tako, da izključite možnost dela s piškotki, ali tako, da vas opozori, kadar bodo piškotki poslani.
‘ECHO – odmev v prihodnost’: 7. podcast Infinite Pure Solutions: Dr. Emilija Stojmenova Duh: V dobi digitalizacije ne izgubite človeka v sebi!

Procesa zelenega prehoda in digitalne preobrazbe sta povsem prepletena; v prvi vrsti pa moramo poskrbeti za vključenost vseh, je v sedmem podcastu 'Echo – odmev v prihodnost', ki jih je to jesen lansiralo svetovalno podjetje Infinite Pure Solutions z direktorico in voditeljico podcastov Tino Štrukelj, uvodoma poudarila ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh, ki ima med drugim izkušnje tudi z vodenjem digitalnega inovacijskega stičišča 4PDIH - partnerstva med Fakulteto za elektrotehniko in Skupnostjo občin Slovenije. S Štrukljevo sta tako govorili tudi o vključenosti občin v zeleni prehod, kot prva predsednica organizacije IEEE 'Ženske v inženirstvu Slovenija' pa je ministrica spregovorila tudi o vlogi inženirk pri tem. Serija podcastov 'Echo – odmev v prihodnost' nastaja v povezavi s Slovenskim energetskim forumom, ki bo v Hiši EU v četrtek, 23. novembra 2023.

Uvodoma je kot zgleden projekt na področju trajnosti in digitalne preobrazbe dr. Emilija Stojmenova Duh izpostavila projekt, pri katerem njeno ministrstvo sodeluje z ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter z okoljskim ministrstvom, in sicer gre za projekt izgradnje podatkovnega centra, s katerim bodo prispevali tudi h krožnemu gospodarstvu - med drugim z rabo odpadne toplote. Mora pa biti država zagotovo zgled s primeri dobre prakse, se je strinjala ministrica in dodala, da je v tem oziru ključno dobro sodelovanje med ministrstvi. »A ne gre pozabiti na doprinos tudi podjetij, občin ter samih posameznikov, ki lahko prav tako pomembno prispevajo k pravični preobrazbi,« je pridala.

Ko gre za delovanje občin, je po njenem ključna izmenjava dobrih praks in izkušenj, in sicer med primerljivimi občinami. »Če imajo občine skupne gradnike, lahko zelo dobro sodelujejo.« Je pa, tako ministrica, dobra stvar v Sloveniji naša tekmovalnost, po drugi strani pa morajo ljudje vedeti, kaj imajo od določenega projekta oz. procesa, ki prinaša neke spremembe oz. preobrazbo. Namreč, če te informacije nimajo, je težko pričakovati njihovo sodelovanje, meni dr. Stojmenova Duh.

Dotaknila pa se je tudi vključevanja žensk v energetski prehod, saj so še vedno delovna mesta v večini segmentov, od sektorja obnovljivih virov do obnove stavb, večinoma ustrezna za moške, po drugi strani pa so ženske pomembne igralke, saj se pri naslavljanju energetske revščine prej angažirajo, ker so jim bližje mehkejši ukrepi, obenem pa so tudi zelo močne povezovalke in koordinatorke v skupnostih, kar je pomembno predvsem, ko gre za denimo energetske skupnosti.

Še kot predavateljica je študentom rada položila na srce, da morajo biti kot inženirji empatični, saj inženirji običajno rešujejo probleme in če želijo biti dobri v tem, morajo znati prisluhniti ljudem z določeno težavo. V tem smislu ocenjuje, da imajo ženske nekaj prednosti, se je dotaknila vprašanja moderatorke glede vloge žensk v zelenem prehodu. Omeniti velja, da je Duhova kot prva ženska sedla na predsedniško mesto organizacije IEEE 'Ženske v inženirstvu Slovenija'. Sklepna misel tokratne gostje podcasta 'Echo – odmev v prihodnost' pa je bila: »V dobi digitalizacije ne izgubite človeka v sebi.«

Oglejte si sedmi podkast 'ECHO – odmev v prihodnost' z dr. Emilijo Stojmenovo Duh: